Een website voor betere communicatie

Een website voor betere communicatie met het onderwijsteam

Een website kan helpen bij het communiceren van informatie over nieuw aangekomen leerlingen. Het maakt het werk dat in de opvangklassen wordt gedaan zichtbaar voor andere leden van het onderwijsteam, in het bijzonder voor leraren in reguliere klassen die bijvoorbeeld de onderwijsachtergrond van nieuwkomersleerlingen niet goed kennen. Het kan het werk dat wordt gedaan in de verschillende vakken zichtbaar maken, zodat er bruggen tussen kunnen kunnen worden geslagen, bijvoorbeeld in de vorm van een gedeeld klassenjournaal. Collega’s kunnen zo goede praktijkvoorbeelden en interessante gereedschappen uitwisselen.

Dankzij dit soort gereedschappen leren leraren elkaar ook beter kennen, weten ze met wie ze contact kunnen opnemen en wat de rol van elk lid van het team is. Alle informatie is gecentraliseerd op één plek, zodat deze gemakkelijker te vinden is. Het wordt zo makkelijker om leerlingen op te volgen.

Hier is een voorbeeld van een website gemaakt voor een team van leerkrachten in het secundair onderwijs in Verviers, België (Leloux, Léonard & Van As, 2021). De site is ontworpen om communicatie en netwerken tussen docenten in een DASPA (ontvangst- en onderwijsapparaat voor nieuwkomers) te vergemakkelijken. De leerkrachten hadden moeite met het delen van informatie over de leerlingen, met het communiceren over de follow-up nadat de leerlingen de schakel- of ontvangstklas hadden verlaten, en ze terugkeren naar hun de reguliere klas van hun leeftijdsgroep.

De gekozen tool was “Google Sites”. Het maakt het mogelijk om informatie op één plek te centraliseren, maar kan verschillende soorten materiaal bevatten. Hier is de structuur, die kan worden gereproduceerd op een andere site die dezelfde opties biedt:

  • “Team”-pagina: presentatie van docenten, hun rol en hun vaardigheden/ervaring op het gebied van samenwerking; een rooster en hoe je met ze in contact kunt komen.
  • “Schema”-pagina: presentatie van de werking van DASPA en zijn doelstellingen.
  • “DASPA accueil”: een weekplanner waarin de onderwerpen zijn opgenomen die in de verschillende vakgebieden zijn behandeld.
  • Volgen van studenten (projecten, oriëntatie, voortgang in de verschillende cursussen) met alleen toegang voor de betrokken teamleden.
  • Volgen van het onderdompelingsproces in reguliere lessen.
  • Een agenda van geplande vergaderingen met ruimte om onderwerpen aan te geven die besproken kunnen worden.
  • Een opslagruimte voor teamrapporten.
  • Een dossier van lopende samenwerkingsprojecten.
  • Een drive voor documentaire en eventueel didactische middelen.
  • Een discussieforum.

Leraren hebben de mogelijkheid gehad om de tool te gebruiken. Dit is wat ze erover zeggen.

Getuigenissen

“Ik vind deze tool erg interessant en compleet. Als nieuwe leraar bij DASPA heb ik niet altijd toegang gehad tot essentiële informatie en ik geloof dat dit gecentraliseerde informatieplatform me echt zal helpen in mijn dagelijkse werk. Kortom, ik kijk er naar uit om dit nieuwe instrument te testen. Bedankt voor dit uitstekende werk dat ons leven in DASPA duidelijk zou moeten vereenvoudigen.”

“In het begin, toen ik bij DASPA als taaldocent begon te werken, was ik erg gemotiveerd om in dit team te werken, maar daarna nam de motivatie beetje bij beetje af. Deze site is voor mij de mogelijkheid om weer gemotiveerd te raken, en me efficiënter en nuttiger te voelen. Met deze site konden we alle cursussen parallel aan de DASPA laten lopen en ze daardoor zinvoller maken. We leerden verbanden leggen. Het enige dat ik zou willen verbeteren is de toegang tot de site met een code of een e-mailadres en een wachtwoord om de vertrouwelijkheid te waarborgen. Een voorwaarde om dit te laten werken is dat het hele team zich eraan houdt. We moeten ook een persoon vinden die er verantwoordelijk voor wordt en die deze zou kunnen beheren. Ik ga dit op me nemen, en doorgaan tot het me lukt! Ik ga contact opnemen met de digitale beheerder van de school om te kijken hoe we de site kunnen gebruiken. Ik woon de logboekvergadering bij en ga deze gebruiken om de tool aan anderen tonen. We zouden kleine werkgroepen kunnen vormen om na te denken over onze doelstellingen en over parallelle lessen.”