Symposium Taalontwikkelingsstoornissen en Meertaligheid

Symposium Taalontwikkelingsstoornissen en Meertaligheid

  16/11/2017

Naar aanleiding van de promotie van Tessel Boerma werd er op vrijdag 27 oktober een symposium georganiseerd over taalstoornissen en meertaligheid aan de Universiteit Utrecht. Het was een zeer informatieve dag, met drie sprekers om te praten over hun onderzoek.

Pascale Engel de Abreu deelde haar onderzoek naar het bevorderen van het leren van meertalige kinderen die een minderheidstaal spreken – kinderen in Luxemburg die Portugees als eerste taal spreken. Binnen haar project wordt voorschoolse interventie in de moedertaal ontwikkeld om het spreken en lezen te bevorderen, en deze interventie wordt ook geëvalueerd aan de hand van empirisch onderzoek.

De tweede spreker was Jan de Jong, die praatte over de LITMUS test: Language Impairment Testing in Multilingual Settings en de toegevoegde waarde van deze tests op het gebied van taalkundig onderzoek, maar ook bij de diagnostiek.

Als derde was Mirjam Blumental aanwezig vanuit Kentalis om te praten over de ontwikkeling van hun Speakaboo app. Deze app wordt gebruikt door deskundigen om fonologische ontwikkelingen in de eerste taal van kinderen bij te houden wanneer de deskundige zelf die taal niet spreekt.

Voor meer informatie over deze praatjes kun je kijken op de aankondiging van het evenement: https://www.uu.nl/agenda/symposium-taalontwikkelingsstoornissen-en-meertaligheid. De abstracts van de praatjes staan aan de linkerkant van de pagina!

Return...