Logo Utrecht University

Education of International Newly Arrived migrant pupils at primary and secondary school level

Agenda

17 November 2016

Translanguaging in het Onderwijs (Dutch)

Op 17 november heeft Emmanuelle gesproken voor een publiek van 60 leerkrachten in Leeuwarden, studenten en docent-onderzoekers van de Pabo en van de lectoraten Meertaligheid en Taalgebruik & Leren. Het was de slotconferentie van een project met de primaire scholen in Friesland. De thema van het project was: ‘Translanguaging in het onderwijs’. In een eerste fase van het project hebben de leerkrachten kleine activiteiten rondom de talen ontwikkelt en in het onderwijs geëxperimenteerd.

In een tweede fase hebben de leerkrachten de ontwikkelde activiteiten geïmplementeerd. Op 17 november presenteerden de scholen de resultaten van hun experimenten en hebben zij de meerwaarde van een translanguaging-benadering in een drietalige context geëvalueerd.

Volgens Emmanuelle was het zeer indrukwekkend om te zien dat translanguaging een fantastische tool kan zijn om Fries/Nederlands maar ook andere talen van leerlingen te includeren. Het werd voornamelijk gezien als een zeer krachtig middel om de ouders van de leerlingen meer bij de school te betrekken en de motivatie van de leerlingen om te leren te versterken. Goed gedaan Friesland!